Estetyczny aspekt audiowizualnych medytacji uważności jako popularnego gatunku w przestrzeni medialnej - Sładkiewicz, Żanna (Przegląd Rusycystyczny, 2023)
Dziś medytacja postrzegana jest nie tylko jako element życia religijnego i duchowego szeroko rozumianego Wschodu, ale także jako popularna praktyka prozdrowotna dostępna dla każdego europejskiego konsumenta mediów oraz jedna z najbardziej poszukiwanych aplikacji urządzeń cyfrowych. Autor opisuje wielopoziomową strukturę retoryczną i organizację estetyczną audiowizualnego tekstu medytacji uważności w języku rosyjskim i polskim, zwracając szczególną uwagę na harmonizujący potencjał tej odmiany tekstu medialnego.