Wyrwane z pamięci małego zesłańca (1940–1946).: Świadectwo po latach - Niebelski, Eugeniusz; Majdański, Stanisław (Przegląd Rusycystyczny, 2024)
Tekst zawiera świadectwo Stanisława Majdańskiego, będące zarówno wspomnieniami małego zesłańca, jak i opowieścią oraz refleksjami dorosłego już człowieka. Urodzony w 1935 roku, jako 5-letnie dziecko trafił w 1940 r. na zsyłkę syberyjską po aresztowaniu przez NKWD. Wspomnienia zostąły opracowane przez prof. Eugeniusza Niebelskiego, z minimalną ingerencją redakcyjną w celu zachowania dokumentacyjnej i historycznej wartości.