Władimir Anatoljewicz Djakow (1919–1995) — badacz polskiej syberyjskiej zsyłki XIX wieku - Caban, Wiesław (Przegląd Rusycystyczny, 2024)
Publikacje Władimira Anatoljewicza Djakowa dotyczące dziejów polskiej syberyjskiej zsyłki posiadają nieprzemijająca wartość. Należał on do tych historyków rosyjskich, którzy znali najlepiej źródła dotyczące spraw polskich, a przechowywane w centralnych i syberyjskich archiwach. W największym stopniu przyczynił się do poszerzenia naszej wiedzy na temat zsyłki poprzez wykorzystanie bogatej dokumentacji przechowywanej w Państwowym Wojenno- Historycznym Archiwum w Moskwie (RGWIA), do którego polscy badacze praktycznie nie mieli dostępu do czasu zmian ustrojowych w ZSRR. Władimir Djakow podejmował różne zagadnienia związane z polską zsyłką XIX wieku, ale w największym stopniu interesowała go skala wkładu Polaków w rozwój cywilizacyjny Syberii. Starał się również nakreślać kierunki badań. Niektóre z jego propozycji, w mniejszym lub szerszym zakresie, zostały podjęte przez polskich historyków. Inne czekają na zmianę sytuacji politycznej.