„Rozkopywanie grobów”. Idee filozofii Nikołaja Fiodorowa w powieści Jurija Trifonowa Drugie życie - Świeży, Janusz (Przegląd Rusycystyczny, 2013)
Janusz Świeży Uniwersytet Jagielloński, Kraków, Poland swiezyj@gmail.com „ROZKOPYWANIE GROBÓW” IDEE FILOZOFII NIKOŁAJA FIODOROWA W POWIEŚCI JURIJA TRIFONOWA DRUGIE ŻYCIE Streszczenie W artykule starano się wykazać, że w mikropowieści Drugie życie uwidacznia się znaczny wpływ Filozofii wspólnego czynu. Trifonow znał dzieło Nikołaja Fiodorowa i wykorzystał je na różnych poziomach swego utworu. Nie jest przypadkiem, że jedna z postaci nosi nazwisko Fiodorow. W kluczu „filozofii nieśmiertelności” przeanalizowane zostały m.in.: forma utworu (narracja); imię, patronimik i nazwisko głównego bohatera, Siergieja Afanasjewicza Troickiego; zawód i zainteresowania bohatera; rozumienie roli osoby w dziejach oraz metoda badań historycznych, określona jako „rozkopywanie grobów”; kult ojca i wszystkich przodków; motyw domowego archiwum bohatera, a przede wszystkim — odrzucenie przez niego śmierci jako faktu ostatecznego i koniecznego. “DIGGING UP GRAVES”THE INFLUENCE OF PHILOSOPHY OF THE COMMON TASK BY NIKOLAI FEDOROV ON YURI TRIFONOV’S NOVELETTE ANOTHER LIFE Summary The present article demonstrates how Nikolai Fedorov’s Philosopy of the Common Task influenced Yuri Trifonov’s novelette Another Life. Trifonov was familiar with Fedorov’s work, and it is meaningful that one Trifonov’s characters’ is named Fedorov. This paper