Reorganizacja paradygmatów aspektowych i zatrata opozycji nieiteratywności/iteratywności w języku rosyjskim - Klimonow, Władimir (Przegląd Rusycystyczny, 2010)
REORGANIZACJA PARADYGMATÓW ASPEKTOWYCH I ZATRATA OPOZYCJI NIEITERATYWNOŚCI/ITERATYWNOŚCI W JĘZYKU ROSYJSKIM Streszczenie Reorganizacja rosyjskiego systemu aspektualnego jest rozpatrywana w ramach teorii gramatyki naturalnej. Według tej teorii zmiany gramatyczne w systemach morfologicznych języków naturalnych są determinowane przez ograniczoną liczbę zasad cechowania (czyli zasad naturalności, czyli zasad preferencji). Te typologicznie relewantne zasady funkcjonują jako prawa zmian gramatycznych. One decydują o kierunku zmian morfologicznych. Te zasady objaśniają zaświadczony rozwój historyczny zmian gramatycznych w rosyjskim systemie aspektualnym i w zakresie wspóldzialania aspektualności i iteratywności. THE REORGANIZATION OF ASPECT PARADIGMS AND THE LOSS OF THE OPPOSITION NON-ITERATIVITY/ITERATIVITY IN RUSSIAN Summary The reorganization of the aspect system of Russian is investigated in the framework of the theory of natural grammar. It is claimed that the grammatical changes in morphological systems of natural languages are determined by a limited number of markedness principles (or naturalness principles, or preference principles). These typologically relevant principles are considerated as the grammatical laws of change. They determine the direction of morphologically-induced changes. These principles explain the attested diachrony of grammatical changes in the aspect system of Russian and in the area of interaction between aspectuality and iterativity.