O pewnym typie adiektywnych frazeologizmów chorwackich w zestawieniu z rosyjskimi - Fink, Żeljka (Przegląd Rusycystyczny, 2008)
ON A TYPE OF CROATIAN IDIOMS COMPARING TO RUSSIAN Summary The paper analyses one type of Croatian idioms with a structure: adjective + preposition na + noun (e.g. brz na jeziku). They are being compared to the similar type of Russian idioms. O PEWNYM TYPIE ADIEKTYWNYCH FRAZEOLOGIZMÓW CHORWACKICH W ZESTAWIENIU Z ROSYJSKIMI Streszczenie Autorka analizuje jeden z typów chorwackich frazeologizmów adiektywnych o strukturze przymiotnik + przyimek na + rzeczownik (np. brz na jeziku) i porównuje go z analogicznym typem frazeologizmów języka rosyjskiego.