O czym myśli rosyjski indyk, czyli O ekwiwalentach przysłów w słowniku dwujęzycznym - Chlebda, Wojciech (Przegląd Rusycystyczny, 2008)
O CZYM MYŚLI ROSYJSKI INDYK, CZYLI O EKWIWALENTACH PRZYSŁÓW W SŁOWNIKU DWUJĘZYCZNYM Streszczenie Autor wykorzystuje polskie minimum paremiczne jako punkt wyjścia do rozważań nad możliwościami ustalenia dla przysłów polskich adekwatnych ekwiwalentów rosyjskich. Autor krytykuje częstą praktykę, zgodnie z którą w słownikach przekładowych konstrukty utworzone przez leksykografów w języku docelowym przedstawia się jako autentyczne przysłowia tego języka. W artykule proponuje się trzy rodzaje ekwiwalentów słownikowych: adekwatne, funkcjonalne oraz dosłowne kalki przysłów języka wyjściowego, ale oznakowane specjalnym znakiem ∅. Weryfi kację tego rodzaju ekwiwalentów przeprowadza się w oparciu o dostępne słowniki języka docelowego oraz dane wyszukiwarek internetowych. WHAT DOES THE RUSSIAN TURKEY THINK ABOUT,OR ON EQUIVALENTS OF THE PROVERBS IN BILINGUAL DICTIONARIES Summary The paper contains some refl ections on possibilities of establishing adequate Russian equivalents of Polish proverbs by the means of the Polish proverbial minimum. The author fi nd fault with frequently applied presentation of some syntactic constructs made by lexi-cographers in the target language as the authentic proverbs of this language. He proposes three kinds of equivalents: adequate, functional, and loan translations, marked with a special symbol (∅). Such equivalents have been verifi ed with certain lingual data, taken from target language dictionaries and from the Internet browsers.