O frazeografii wyrazu frazeologia - Wawrzyńczyk, Jan (Przegląd Rusycystyczny, 2007)
PRZYCZYNEK DO FRAZEOGRAFII SŁOWA ФРАЗЕОЛОГИЯ Streszczenie Informacja na temat terminu фразеология jest w rosyjskich słownikach frazeologicznych nadzwyczaj uboga i zupełnie nie uwzględnia aktualnej praktyki językowej Rosjan nielin-gwistów, zaświadczonej przede wszystkim w Internecie (Runecie). Autor opisuje nieznane słownikom użycia danej jednostki świadczące o bogactwie tworzonych przez nią związków wyrazowych A CONTRIBUTION TO THE PHRASEOGRAPHY OF THE WORD ФРАЗЕОЛОГИЯ Summary Information about the word фразеология in Russian phraseological dictionaries is scanty and does not refl ect the current usage of Russians who are not linguists, as shown in the Internet (Runet). The paper discusses uses of the word that cannot be found in dictionaries, and which show how rich the phraseology is.