Cechy szczególne pre-zentacji fonetycznego zróżnicowania nacechowania stylistycznego jednostek językowych w słownikach współczesnego języka rosyjskiego - Dżusupow, Machanbet; Markunas, Antoni; Saparowa, Kunduz (Przegląd Rusycystyczny, 2007)
CECHY PREZENTACJI RÓŻNIC FONETYCZNYCH STYLISTYCZNEGO ZABARWIENIA JEDNOSTEK JĘZYKOWYCH W SŁOWNIKACH WSPÓŁCZESNEGO JĘZYKA ROSYJSKIEGO Streszczenie Artykuł ma na celu zwrócenie uwagi na różnorodność, a niekiedy także niekonsekwencje wy-stępujące w najbardziej znanych słownikach normatywnych języka rosyjskiego. Autorzy podają przyczyny takiego stanu rzeczy, wskazują na rozbieżności niektórych form fonetycznych, przytaczają warianty akcentów wyrazowych oraz tych odmienności funkcjonujących łącznie. Egzemplifi kacja wyrazów uwzględnia ich nacechowanie stylistyczne jako zgodne z normą, dopuszczalne, bądź jako równoważne.Brak unifi kacji w tym względzie świadczy o współwystępowaniu form alternatywnych w różnych poradnikach, co można uzasadnić ciągłym rozwojem języka. THE TRAITS OF THE PRESENTATION OF PHONETIC DIFFERENCES IN THE STYLISTIC TINGE OF LANGUAGE UNITS IN CONTEMPORARY RUSSIAN LANGUAGE DICTIONARIES Summary The article aims at paying attention to the diversity and sometimes also inconsistency appearing in the most known Russian language normative dictionaries. The authors give the reasons for this state of affairs, indicate the divergence from some phonetic forms as well as quote word stress vari-ants and these dissimilarities functioning altogether. The words marked stylistically as the norm, acceptable or equivalent are taken into consideration in the word exemplifi cation.The lack of unifi cation in this aspect shows coexistence of alternative forms in various handbooks and this may be justifi ed by a constant development of a language.