Rzeczowniki rodzaju męskiego z akcentem ruchomym lub odbiegającym od norm współczesnego języka rosyjskiego w poezji XIX wieku . - Morozowa, Galina (Przegląd Rusycystyczny, 2006)
RZECZOWNIKI RODZAJU MĘSKIEGO Z AKCENtEM RUCHOMYM LUB ODBIEGAJĄCYM OD NORM WSPÓŁCZESNEGO JĘZYKA ROSYJSKIEGO W POEZJI XIX WIEKU Streszczenie Autorka analizuje zmiany w akcentowaniu rzeczowników rodzaju męskiego w poezji XIX wieku a przykładzie utworów Apołłona Majkowa, Afanasija Feta i Nikołaja Niekrasowa w porównaniu ze współczesną akcentuacją rosyjskiego języka literackiego. MALE NOUNS WITH MOVABLE STRESS OR OTHER STRESS PATTERNS DIFFERENT FROM CONTEMPORARY RUSSIAN IN THE 19th CENTURY POETRY Summary Author proves stress changes of masculine substantives during XIXth century. She is conducting a study stress traits of poetry of A. Maykov, A. Fet and N. Nekrasov in comparison with stress of current literary Russian language.