ПредставлениетJosifa Brodskiego: synteza poezji i fotografii - Madloch, Joanna (Przegląd Rusycystyczny, 2006)
ПРЕДСТАВЛЕНИЕ JOSIFA BRODSKIEGO:NA SKRZYZOWANIU POEZJI I FOTOGRAFII Streszczenie Artykuł stanowi analizę poematu Josifa Brodskiego Представление, wydanego w formie ilustrowanej zdjeciami Olega Smirnowa, rosyjskiego korespondenta wojennego. Autorka traktuje utwór jako — foto-tekst, w którym strona werbalna i obrazowa dopełniają się wzajemnie, tworząc nową jakość estetyczną i generując nowe znaczenia i interpretacje tekstu, pojmowanego jako całość. Obejmując stylistyczne i intertekstualne konteksty poematu (Błok, Majakowski, Achmatowa,Puszkin), analiza prowadzi do wniosków o dialogicznym charakterze tekstu, w którym, w omawianej formie —fototekstuf, strona plastyczna (fotografie) wchodzi w dialog z warstwą werbalna (tekst poematu). Zdjęcia, których znakomita wiekszość jest poświęcona konfliktom zbrojnym z udziałem ZSSR i Rosji, nadają enigmatycznemu tekstowi znaczenie antywojenne i antyimperialne, pozwalając na jego interpretację w kategoriach badań postkolonialnych.