Poetyka gatunku mikropowieści w twórczości Jurija Drużnikowa - Niefagina, Galina (Przegląd Rusycystyczny, 2006)
POETYKA MIKROPOWIŚCI W TWÓRCZOŚCI JURIJA DRUŻNIKOWA Streszczenie W artykule przeprowadzona została analiza mikropowieści w literaturze rosyjskiej XX wieku, warunki powstania gatunku i miejsce w systemie gatunków epickich. Określając gatunkowy paradygmat mikropowieści, autorka zwraca szczególną uwagę na odmienność mikropowieści od noweli. Teoretyczna refleksja genologiczna ilustrowana jest utworami rosyjskiego pisarza emigracyjnego Jurija Drużnikowa. THE GENRE POETICS OF THE MICRONOVELIN LITERARY WORKS OF YURI DRUZHNIKOV Summary The article considers the sources of the micronovel in the Russian literature, the conditions of itsdevelopment in the 20-th century literature and its place in the epic genres system. The authorhighlightes the difference between the micronovel and novella, defines the genre paradigm. Thetheoretical reflections are verified by the analysis of Yuri Druzhnikov's (a Russian emigrant writer)work