Пространство в авторской интерпретации братьев Пресняковых (на примере пьесы ПАБ) - Tyka, Anna (Przegląd Rusycystyczny, 2015)
PRZESTRZEŃ W AUTJRSKIEJ INTERPRETACJI BRACI PRIESNIAKOWÓW (NA PRZYKŁADZIE SZTUKI ПАБ) Artykuł zawiera omówienie koncepcji przestrzeni w sztuce Pub olega i Władimira Priesniakowów. Materiał badawczy, przeanalizowany w kontekście współczesnych badań nad związkami przestrzennymi w literaturze i kulturze, ukazuje wieloznaczeniowość i wielopłaszczyznowość przestrzeni w utworze rosyjskich dramaturgów. Autorka zwraca uwagę na zależności między budową przestrzeni a przedstawieniem mechanizmów funkcjonowania państwa oraz podkreśla istotną rolę kodów kulturowych w kształtowaniu relacji przestrzennych w utworze. Umiejętne zestawienie tych kodów z nowymi prze-strzeniami pozwala na zdemaskowanie absurdów władzy. THE AUTHOR’S INTERPRETATION OF SPACE BY PRESNYAKOV BROTHERS (PLAY ПАБ) The article presents the attempt to discuss the concept of space in the play Паб by oleg and Vladimir Presnyakov. The material, analyzed in the context of contemporary researches concerning space connections in the literature and culture, proves being ambiguous and multiplanar. The author pays attention to the interrelation between constructing the space and presenting the mechanisms of state functioning as well as emphasizes the crucial role of the cultural codes in shaping the spatial relations in the play. Skillful comparison of those codes with new spaces allows to expose the absurdity of power.