ОСОБЕННОСТИ ОТРАЖЕНИЯ СОБЫТИЯ «САНКЦИИ ПРОТИВ РОССИИ» ЯЗЫКОВЫМ СОЗНАНИЕМ АДРЕСАНТА В ИНТЕРНЕТ-КОММУНИКАЦИИ - Kosova, Olga (Przegląd Rusycystyczny, 2020)
Artykuł ma na celu określenie sposobów odzwierciedlenia obiektu społeczno-medialnego „sankcje wobec Rosji” z perspektywy językoznawstwa kognitywnego. Jako materiał badawczy posłużyły wypowiedzi Rosjan pobrane z zasobów internetowych. Autorka koncentruje się na trzech głównych komponentach (wydarzenie, ocena, emocje) stanowiących strukturę semantyczną badanego konceptu. Kształtowanie społeczno-medialnego obiektu „sankcje wobec Rosji” opiera się na realizacji wielu binarnych opozycji, wśród których pierwszorzędne znaczenie ma dychotomia „swój–obcy”.