ОБРАЗ РОССИИ В РУССКОЙ ПОЭЗИИ - Mokienko, Walerij (Przegląd Rusycystyczny, 2017)
Artykuł prezentuje analizę konotacyjnego potencjału postrzegania Rosji odzwierciedlonego we współczesnej poezji rosyjskiej. Częściowo są to stereotypowe patriotyczne lub pseudopatriotyczne wyobrażenia, jak również i niektóre konotacje charakterystyczne głównie dla poetyckiego słowa. Szczególną uwagę badacz przywiązuje do takich ideologemów w ocenie Rosji przez rosyjskich poetów, jak jej „niepoznawalność” i wybranie przez Boga, Rosja jako ojczyzna (z jej ambiwalentną oceną), Rosja i Zachód, Rosja i Władza, Rosja i Przyszłość, Rosja w oczekiwaniu na zmiany.