ИНТЕРНЕТ-МЕМЫ КАК РЕПРЕЗЕНТАНТЫ МЕДИАКОНЦЕПТА (К ВОПРОСУ О МЕТОДИКЕ АНАЛИЗА МЕДИАОБРАЗА) - Biełowodskaja, Anastasija (Przegląd Rusycystyczny, 2017)
Artykuł poświęcony jest opisowi mechanizmów kształtowania obrazu medialnego. Autorka proponuje metodę analizy opartą na najszerszym znaczeniu tego terminu, która zakłada włączenie do korpusu badanego materiału tekstów nie tylko zaprojektowanych przez profesjonalistów, ale też tych, które pojawiły się w przestrzeni medialnej spontanicznie. Podstawową materią badawczą są memy internetowe, które otrzymały we współczesnych badaniach lingwistycznych status podstawowej jednostki strukturalnej przestrzeni medialnej. Korpus memów internetowych, które reprezentują obraz medialny, jest traktowany jako hipertekst, co pozwala nie tylko zidentyfikować i opisać różne aspekty reprezentowanego wizerunku medialnego, ale także zrozumieć zasady strukturyzacji odpowiednich konceptów medialnych oraz określić ich korelację z innymi fragmentami zbiorowej przestrzeni kognitywnej.