Rosyjskie wędrówki Czesława Miłosza - Wójciak, Monika (Przegląd Rusycystyczny, 2018)
W artykule przedstawiam związki Czesława Miłosza z Rosją. Poeta spędził kilka lat w Rosji, jako paruletni chłopiec doświadczył tam I wojny światowej i rewolucji. Do zapamiętanych obrazów powracał wielokrotnie we wspomnieniach i wierszach. Podczas rosyjskich peregrynacji poznał język rosyjski, nasiąknął także „wschodnimi cechami”. W swojej eseistyce wielokrotnie omawiał rosyjskie tematy, analizował i interpretował dzieła literatury, wyjaśniał węzłowe momenty rosyjskiej kultury oraz historii. Literatura rosyjska inspirowała Miłosza, umożliwiała również odpowiedź na kluczowe - egzystencjalne i filozoficzne dylematy. Spotkania z Rosją, te dosłowne, jak i literackie w znacznym stopniu wpłynęły na światopogląd i dzieło poety. W rozważaniach podejmuję próbę ustalenia, gdzie należy szukać przyczyny takiego stanu rzeczy, a także w jakim stopniu i zakresie wpływ ten się uobecnił.