Trójjęzyczność rosyjsko-ukraińsko-polska rosyjskojęzycznych Ukraińców mieszkających w Polsce - Levchuk, Pavlo (Przegląd Rusycystyczny, 2018)
Niniejszy artykuł przedstawia sytuację językową rosyjskojęzycznych Ukraińców po migracji do Polski. Mimo posługiwania się językiem rosyjskim jako pierwszym językiem respondenci w żaden sposób nie są przywiązani do Rosji, a swój pierwszy język traktują wyłącznie jako narzędzie komunikacji. Po przyjeździe do Polski język ukraiński traci wartość komunikacyjną, którą zyskuje język polski.