Изобразительная модель анимизации и персонификации натурфактов в идиостиле Бориса Гребенщикова - Leszczak, Switłana (Przegląd Rusycystyczny, 2019)
Animizacyjny i personifikacyjny model obrazowania natury w idiostylu Borysa Griebienszczikowa Artykuł jest poświęcony analizie jednego z modeli obrazowania realiów charakterystycznego dla idiostylu poetyckiego rosyjskiego rok-muzyka Borysa Griebienszczikowa, mianowicie modelu animizacji i personifikacji zjawisk i przedmiotów przyrody. Autor wyróżnia szereg modeli eksplikacji i przedstawia ich rolę w artystycznej prezentacji naturalistycznych konceptów, najbardziej relewantnych dla estetycznego obrazu świata poety. Słowa kluczowe: Borys Griebienszczikow, poezja, personifikacja, animizacja, przyroda, idiostyl. A pictorial model of animization and personification of nature in Boris Grebenshchikov's idiostyle The paper focuses on the analysis of one of pictorial models that are characteristic of Boris Grebenshchikov's idiostyle – the model of animization and personification of natural phenomena and natural objects. The author distinguishes particular explicational schemes and presents their role in artistic presentation of the concepts of nature, which are key to poet's aesthetic picture of world. Key words: Boris Grebenshchikov, poetry, personification, animization, nature, idiostyle.