ПОСТСОВЕТСКОСТЬ КАК ТРАВМА? ПРОЗА РОМАНА СЕНЧИНА - Jastrzębska, Katarzyna (Przegląd Rusycystyczny, 2018)
POSTSOWIECKOŚĆ JAKO TRAUMA? PROZA ROMANA SIENCZINA S t r e s z c z e n i e W ocenie autorki artykułu sposób zachowania, jak również psychiczna i psychologiczna kondycja bohaterów prozy Romana Sienczina, przywodzi na myśl zespół stresu pourazowego, który w tym przypadku spowodowany został przeżyciami związanymi z rozpadem ZSRR. Dla określenia postawy reprezentowanej przez bohaterów licznych prozatorskich utworów autora Rodziny Jołtyszewów zaproponowano termin t r a u m a z a s t ę p c z a, który, zdaniem autorki, trafnie określa istotę przyjętej przez część rosyjskiego społeczeństwa postawy (sposób reagowania, myślenia, reprezentowane poglądy, przekonania). Jest ona reakcją na zmiany społeczno-polityczne i ekonomiczne zainicjowane pieriestrojką, w szczególności zaś rozpadem Związku Radzieckiego. Przy czym warto zauważyć, że realna trauma, którą spowodowały dziesięciolecia funkcjonowania ludzi w warunkach reżimu totalitarnego, stanowi ciągle temat nieprzepracowany.