Мarynarka od Burberry czy kurtka puchowa? Ubranie a ewolucja bohatera powieści Andrieja Giełasimowa Холод - Kalita, Liliana Grażyna (Przegląd Rusycystyczny, 2020)
Tekst podejmuje problematykę znaczenia motywu odzieży w transformacji głownego bohatera utworu A. Giełasimowa pt. Холод. Nosicielem idei utworu jest artysta - rezyser teatralny i filmowy, zagubiony we współczesnym świecie, którego los stawia w sytuacji granicznej każąc mu przemyślec dotychczasowe wybory życiowe. Elelemntem znaczącycm procesu transformacji bohatera staje się przeobrazenie zewnętrzne - Filippow stopniowo traci wygląd i cechy człowieka Zachodu, by ostatecznie zaadaptować się całkowicie do sposobu ubierania się Rosjan - mieszkańców przestrzeni, w której toczy się akcja utworu. Przemina ta jest sygnałem dojrzewania bohatera do humanitarnego czynu, który dokonuje się w finale powieści.