Wołyńskie wspomnienia w opowiadaniu "W złym towarzystwie" Władimira Korolenki - Nowakowska-Ozdoba, Joanna Izabela (Przegląd Rusycystyczny, 2020)
Wołyńskie wspomnienia w opowiadaniu "W złym towarzystwie" Włodzimierza Korolenki Artykuł poświęcony jest wspomnieniom bohatera-narratora w opowiadaniu Włodzomierza Korolenki W złym towarzystwie. Celem analizy jest określenie, w jaki sposób pamięć bohatera kształtuje obraz świata, jakie rodzaje pamięci pozwalają odtworzyć przeszłość, a także odpowiedź na pytanie czy pamięć autobiograficzna autora bierze udział w tworzeniu obrazu miejsca w tekście. Rzeczywistość przedstawiona w utworze jest obrazem zapisanych w pamięci narratora-bohatera zdarzeń, sytuacji, ludzi, miejsc, dawnych emocji i uczuć. W odtwarzaniu przeszłości biorą udział różne formy pamięci: „pamięć widząca miejsca”, pamięć wizualna, uczuciowa (mimowolna), intelektualna, a także pamięć autobiograficzna autora. Tworzą one obraz będący sumą doznań sensorycznych i uczuciowych przywoływanych we wspomnieniach bohatera.