Elżbieta Tyszkowska-Kasprzak, W poszukiwaniu sensu. O prozie Siergieja Dowłatowa, Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014. 305 s. - Camagni, Filippo (Przegląd Rusycystyczny, 2020)
Elżbieta Tyszkowska-Kasprzak, W poszukiwaniu sensu. O prozie Siergieja Dowłatowa, Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014. 305 s.