ПЕРЕВЁРНУТОЕ ОБУЧЕНИЕ: ИНТЕЛЛЕКТ-КАРТА КАК ОСНОВА СОЗДАНИЯ ВИДЕОКУРСА (ИЗ ОПЫТА РАБОТЫ) - Matczyńska, Irena (Przegląd Rusycystyczny, 2020)
Nauczanie języka obcego wiąże się z problemami, które pojawiają się już na początkowym etapie nauki. W artykule przedstawiono sposoby rozwiązywania niektórych z nich poprzez organizację wybranych elementów procesu dydaktycznego podczas zajęć i poza nimi za pomocą modelu „odwróconej klasy” oraz wykorzystanie autorskich materiałów edukacyjnych (takich jak mapa pamięci, kurs wideo wprowadzający do nauki języka rosyjskiego, materiały wspomagające naukę czytania i sposoby pracy z nimi). W artykule zaprezentowano plany związane z doskonaleniem i rozwojem kursu wideo.