Wykorzystanie korpusów rosyjskojęzycznych newsów internetowych na potrzeby systemów automatycznego rozpoznawania mowy w obszarze monitoringu mediów - Borysowski, Daniel (Przegląd Rusycystyczny, 2022)
Autor artykułu wykorzystał otwarte zasoby korpusowe (NewsRu oraz Taiga), gromadzące newsy internetowe, do stworzenia N-gramowych modeli języka na potrzeby systemów automatycznego rozpoznawania mowy. Modele zostały poddane wszechstronnej ewaluacji (perplexity, word error rate, rozpoznawanie nazw własnych, porównanie z modelem bazowym oraz Google ASR). Autor dokonał także rescoringu modeli N-gramowych, wykorzystując w tym celu rekurencyjne sieci neuronowe. Skuteczność modeli oceniono w drodze rozpoznawania mowy z kanału informacyjnego Россия 24 (przetestowano 37 plików o łącznej długości 1,5 godziny). Dobór danych testowych wiąże się z zasadniczym celem artykułu – rozpoznawaniem mowy na potrzeby tzw. monitorinu mediów.