Obraz pokolenia w twórczości Olgi Breininger (na podstawie powieści В Советском Союзе не было аддерола i cyklu opowiadań „Жизнь на взлет”) - Kaźmierczak, Natalia (Rusycystyczne Studia Literaturoznawcze, 2020)
Artykuł poświęcony jest badaniom refeksji nad współczesnym społeczeństwem zawartej w prozie Olgi Breininger. Celem analizy jest przedstawienie artystycznej koncepcji „pokolenia”. Artykuł ukazuje główne cechy „pokolenia 2000” i podkreśla znaczenie analizy twórczego postrzegania zjawiska bólu nie tylko w prozie Olgi Breininger, ale także w twórczości innych pisarzy młodego pokolenia.