About understatements and overinterpretations, that is the culinary heritage of Silesia in the context of the document Lista produktów tradycyjnych [List of traditional products]

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31261/SEIA.2018.18.08

Keywords:

culinary heritage, Silesia, List of traditional products, traditional dish, recipe, wodzionka

Abstract

The issue in question is the culinary heritage of Silesia, represented in the List of traditional products of the Ministry of Agriculture and Rural Development (created in 2004). Basing on the example of wodzionka and other soups made of water and bread, the authors bring emphasis to some important issues associated with the description of selected traditional foods and kitchen products that lead to understatements and overinterpretations. The article proposes also a new definition of traditional dish, which takes into account two elements of a recipe (fixed and variable).

Author Biography

Lidia Przymuszała, Instytut Polonistyki i Kulturoznawstwa Wydział Filologiczny Uniwersytet Opolski




References

Chuda jewa i kwaki/brukiew/karpiel z Podbeskidzia ocalone od zapomnienia. http://gazetacodzienna.pl/article/wydarzenia/chuda-jewa-i-kwaki/brukiew/karpiel-z-podbeskidzia-ocalone-od-zapo‑mnienia [data dostępu: 22.03.2017].

Chuda jewa ze Śląska Cieszyńskiego ocalona. http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/381757,chuda-jewa-z-slaska-cieszynskiego-ocalona,id,t.html [data dostępu: 21.03.2017].

Cinciała A.: Słownik dialektyczny Księstwa Cieszyńskiego. Reprodukcja techniką offsetową z oryginału znajdującego się w zbiorach rękopisów Biblioteki Polskiej Akademii Nauk w Krakowie. Wisła 1998.

Germuszka (zwana też warmuszką, biermuszką). http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produktyregionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-opolskie/Germuszka-zwana-tezwarmuszka-biermuszka [data dostępu: 21.08.2017].

Giddens A.: Konsekwencje nowoczesności. Przeł. E. Klekot. Kraków 2008.

Gulbicka B.: Żywność tradycyjna i regionalna w Polsce. Warszawa 2014.

Halagarda M., Kędzior W., Pyrzyńska E.: Ochrona i zasady rejestracji produktów regionalnych i tradycyjnych. „Zeszyty Naukowe. Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie” 2013, nr 918, s. 15–31.

Karpińska E.G.: Tradycje kulinarne na „Szlaku łaknienia”. W: Nie tylko o wsi… Szkice humanistyczne dedykowane Profesor Marii Wieruszewskiej-Adamczyk. Red. D. Kasprzyk. Łódź 2013, s. 315–332.

Lista Produktów Tradycyjnych MRiRW. http://www.produkty-tradycyjne.pl/lista-produktow-trady‑cyjnych-mrirw [data dostępu: 13.08.2017].

Myszyńska A.: Śląskie rozprawianie. Biała Prudnicka 1999.

Myszyńska A.: Śląskie rozprawianie z okolic Białej, Głogówka i Krapkowic. Biała Prudnicka 2006.

Ondrusz J.: Pożywienie ludu cieszyńskiego. W: Płyniesz Olzo… Zarys kultury materialnej ludu cieszyńskiego. Red. K.D. Kadłubiec. Ostrava 1972, s. 175–201.

Słownik gwar śląskich. Red. B. Wyderka. T. 2: Opole 2001. T. 3: Opole 2002. T. 4: Opole 2004. T. 8: Opole 2006.

Szromba Z.: Pożywienie ludności wiejskiej w Starych Siołkowicach z końcem XIX i w XX wieku. W: Stare i Nowe Siołkowice. Cz. 1. Red. M. Gładysz. Wrocław–Warszawa–Kraków 1963, s. 131–175.

Szromba-Rysowa Z.: Pożywienie ludności wiejskiej na Śląsku. Wrocław 1978.

Świtała-Mastalerz J., Świtała-Trybek D.: Śląska spiżarnia. Koszęcin 2014.

Uniwersalny słownik języka polskiego. T. 4. Red. S. Dubisz. Warszawa 2003.

Wawoczny G.: Kuchnia raciborska. Podróże kulinarne po dawnej i obecnej ziemi raciborskiej. Racibórz 2005.

Wesołowska H.: Osadnictwo, budownictwo, mieszkanie, pożywienie. W: Kultura ludowa śląskiej ludności rodzimej. Red. D. Simonides. Wrocław–Warszawa 1991, s. 27–70.

Winawer Z., Wujec H.: Tradycyjne i regionalne produkty wysokiej jakości we wspólnej polityce rolnej. Warszawa 2010.

Wodzionka. http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-opolskie/Wodzionka [data dostępu: 18.08.2017].

Żywirska M.: Pożywienie. W: J. Ligęza, M. Żywirska: Zarys kultury górniczej. Górny Śląsk, Zagłębie Dąbrowskie. Katowice 1964, s. 100–111.

Published

2018-07-18

How to Cite

Przymuszała, L., & Świtała-Trybek, D. (2018). About understatements and overinterpretations, that is the culinary heritage of Silesia in the context of the document Lista produktów tradycyjnych [List of traditional products]. Studia Etnologiczne I Antropologiczne, 18(18), 125–144. https://doi.org/10.31261/SEIA.2018.18.08

Issue

Section

Reminiscences of traditions