Religijność ludowa na pograniczach kulturowych i etnicznych - Studia Etnologiczne i Antropologiczne, Redakcja (Studia Etnologiczne i Antropologiczne, 1999)
Spis rzeczy Wstęp (Irena Bukowska-Floreńska) 7 RELIGIJNOSĆ LUDOWA - PRAKTYKI RELIGIJNE Irena Bukowska-Floreńska: Współczesna polska religijność ludowa - zachowania, normy obyczajowe, praktyki obrzędowe 15 Władysław Jacher: Reﬂeksje socjologiczne nad przemianami religijnymi 29 Zdzisław Kupisiński SVD: Religijność ludowa okresu wielkiego postu w Opoczyńskiem 37 Andrzej Peć: Zachowania religijne i magiczne w obrzędowości wiosennej mieszkańców Stryszawy w Beskidzie Żywieckim 51 Grzegorz Odoj: Świętowanie odpustów parafialnych W Pszczyńskiem 59 Dorota Świtała-Trybek: Wybrane formy tradycyjnego świętowania. Religijność odpustowa na Górnym Śląsku 71 Kornelia Lach: Archaiczne formy kultu św. Mikołaja na pograniczu śląsko-morawskim 87 Tadeusz Mikołaj Trajdos: Przydrożne figury kamienne w życiu religijnym wsi Górnej Orawy 103 Henryk Zimoń SVD: Religijny wymiar wybranych rytuałów u ludu Konkomba z północnej Ghany 115 WZORY RELIGIJNOŚCI - TRADYCJE REGIONALNE I LOKALNE Wojciech Świątkiewicz: Wzory religijności w górnośląskiej prowincji kościelnej. Analiza społeczno-przestrzenna 131 Joanna Świątała-Mastalerz: Religijne wzory zachowań Ślązaków popularyzowane w Gawędach Stacha Kropiciela księdza Klemensa Kosyrczyka 149 Halina Rusek: Wzory życia religijnego na pograniczach etnicznych i kulturowych 167 Małgorzata Michalska: Uwarunkowania historyczno-kulturowe współczesnej religijności ludności polskiej na Zaolziu 179 Renata Greń: Rola kobiet w przekazie wzorów życia religijnego. Propozycje badawcze 193 Hubert Czachowski: Współczesne objawienia maryjne - religijność ludowa pomiędzy magią a teologią 201 Jarosław Paweł Eichstaedt: Mówić o misterium - mówić o sobie 211 Wanda Musialik: Od wspólnoty modlitwy do wspólnoty działania (na przykładzie paraﬁi śląskich) 227 RELIGIJNOŚĆ A TOŻSAMOŚĆ ETNICZNA I KULTUROWA Paweł Szmidt: Religia i tożsamość w poglądach mieszkańców Podhala 245 Anna Szyfer: Znaczenie ośrodków kultu religijnego dla utrzymania tożsamości etnicznej i narodowej (na przykładzie Warmii) 255 Iwona Kabzińska: Cechy współczesnej religijności ludności polskiej na Białorusi 263 Urszula Kaczmarek: Miejsce religii w życiu Polaków na Węgrzech 279 Ryszard Vorbrich: Tatarzy polsko-litewscy. Od kultury postﬁguratywnej do kultury preﬁguratywnej? 289 Mieczysław Trojan: Charakter narodowy - tożsamość - religijność (przykład Szwecji) 299 ks. Józef Budniak: Jedność Europy - wspólne dziedzictwo kulturowe i religijne 317