Dawne i współczesne oblicze kultury europejskiej - jedność w różnorodności - Studia Etnologiczne i Antropologiczne, Redakcja (Studia Etnologiczne i Antropologiczne, 2002)
Spis rzeczy Wstęp (Halina Rusek) 7 WOKÓŁ TOŻSAMOŚCI WSPÓŁCZESNEJ EUROPY Wojciech Świątkiewicz: Symbole europejskiej tożsamości 13 Władysław Jacher: Płaszczyzny integracji dawnej i współczesnej Europy 29 Anna Brzozowska-Krajka: Folklorystyczne przesłanki kulturowej jedności Europy 39 Stanisław Węglarz: Kulturowa jedność w różnorodności z perspektywy etnologicznej 49 Grzegorz Połczyński: Chrześcijaństwo w Europie. Jedność czy różnorodność? 67 Bożena Kotek: Technologia porozumienia dziedzictwem współczesnej kultury. Metody transmisji i sens przekazu 73 Urszula Myga-Piątek: Przyrodnicze podstawy dziedzictwa kulturowego na przykładzie wybranych obszarów krasowych Polski i Europy 79 ETNICZNOŚĆ – TOŻSAMOŚĆ NARODOWA – TOZSAMOŚĆ KULTUROWA Tadeusz Paleczny: Osobowościowe typy reakcji na zderzenie kultur w procesie emigracji 101 Urszula Kaczmarek: Wzbogacanie zasobów kulturowych przez mniejszości narodowe - casus plastyki polonijnej na Węgrzech 117 Iwona Kabzińska: Pobocza Europy: Białoruś 129 Jacek Grzywa: Religijność Polaków we Lwowie - raport z badań 143 Andrzej Brencz: Rola niemieckiego dziedzictwa kulturowego w procesie transformacji społeczno-kulturowych na pograniczu zachodnim (na przykładzie środkowego Nadodrza) 161 Maria Lipok-Bierwiaczonek: Wilamowice. Mit flamandzki, stereotypy i rzeczywistość kulturowa 175 DAWNE I WSPÓŁCZESNE FORMY LOKALNOŚCI KULTUROWEJ Izabella Bukraba-Rylska: Świadomość kulturalna mieszkańców Polski lokalnej, czyli od zapaski do Internetu 191 Zdzisław Kupisiński SVD: Śmierć w tradycji mieszkańców regionu radomskiego na tle europejskiej tanatologii 207 Urszula Swadźba: Ślązacy - Polacy - Niemcy. Stereotypy a wartości pracy 223 Dorota Świtała-Trybek: „Gołębiorze” na Górnym Śląsku. Rozważania o subkulturze hodowców gołębi 237 Rasiislava Stolićna: Strava ako etnoidentitikaćný znak 251 REGIONALNY I GLOBALNY WYNIIAR EDUKACJI KULTURALNEJ Edyta Korepta: Aksjologiczne problemy edukacji kulturalnej - od regionalizacji do globalizacji 267 Grzegorz Odoj. Andrzej Peć: Edukacja europejska w zreformowanej szkole. Uwagi i propozycje etnologa 275 Helena Kolibova: Vliv regionálnich vysokých škol na rozvoj vzdelanosti 283 Barbara Bazielich: Zbiory i muzea etnograficzne wobec wyzwań współczesnej Europy 293 Jerzy Czajkowski: Średniowieczne zabytki w skansenach Europy 305 KULTURA ARTYSTYCZNA EUROPY – PRZESZŁOŚĆ I TERAZNIEJSZOŚĆ Anna Tytkowska: O wspólnocie europejskich dramatów i ich bohaterów (na podstawie obecności mitu Hamleta w Polsce współczesnej) 345 Dorota Stokarczak: PRL boi się Europy. Kilka przykładów z filmów fabularnych 357 Violetta Sajkiewicz: Malarstwo w teatrze. Motywy hiszpańskie w twórczości Tadeusza Kantora i Jana Polewki 363 Ewa Wąchocka: Odmiany czasu w teatrze Gardzienice 373