Polityczna debata na temat modelu społecznego w Europie - Riedel, Rafał (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2007)
Rafał Riedel w opracowaniu Polityczna debata na temat modelu społecznego w Europie podjął próbę rekonstrukcji i weryfikacji stanowisk związanych z jednym z najważniejszych dylematów integracyjnych Unii Europejskiej, jakim jest model społeczny integrującej się Europy.