Od integracji uchodźców do teorii zmiany na rzecz integracji. Ewolucja podejścia do integracji społecznej w Wielkiej Brytanii na początku XXI wieku - Antoniuk, Natalyia (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2020)
Potrzeba i chęć zmiany motywuje decydentów i praktyków w Wielkiej Brytanii do podejmowania zdecydowanych działań integracyjnych. Kraj ten nigdy nie wypracował własnej oryginalnej polityki w tej dziedzinie. W 2004 roku podjęto pierwsze kroki wraz z publikacją Wskaźników Integracji, ale dopiero w ostatnich latach zintensyfikowano prace nad zarządzaniem integracją. Istnieje wyraźne odejście od skupiania się na poszczególnych aspektach integracji na rzecz wdrażania systemu zarządzania integracją w szerszym kontekście. Znajduje to odzwierciedlenie w publikacji Ramowych wskaźników Ministerstwa Spraw Wewnętrznych dla integracji (2019). Dokument ten bazuje na wersji z 2004 roku, ale przedstawia ją w ujęciu Teorii Zmiany, która została przyjęta jako podstawa do projektowania i weryfikacji procesu integracji w Wielkiej Brytanii. Celem artykułu jest porównanie Wskaźników Integracji z 2004 roku z nową wersją by określić zakres postępu prac nad systemem integracji oraz zmiany w podejściu do tego zagadnienia.