Warunki komercjalizacji wiedzy w Gruzji: studium przypadku nauk społecznych na Tbiliskim Uniwersytecie Państwowym - Tabatadze, Sandro; Dundua, Salome (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2022)
W dzisiejszych czasach głęboka współpraca między uczelniami, ośrodkami badawczymi i przemysłowymi jest ważnym bodźcem wzrostu gospodarczego. Jednak nadal nie jest jasne, jak przebiega proces komercjalizacji wiedzy w krajach, które mają doświadczenie wysoce scentralizowanej gospodarki i edukacji. Tbiliski Uniwersytet Państwowy jest postrzegany jako ośrodek przyspieszający procesu rozwoju komercjalizacji wiedzy, głównie ze względu na swoje powiązania międzynarodowe, choć kwestia komercjalizacji wiedzy z zakresu nauk społecznych jest nadal w większości pomijana. Niniejsze badania analizują przypadek najstarszej, największej i najbardziej umiędzynarodowionej uczelni w Gruzji. Kompleksowe badanie ma na celu określenie czynników makro i mikro, które sprawiają, że komercjalizacja wiedzy w naukach społecznych kończy się powodzeniem lub porażką. Wyniki pokazują, że niektórzy przedstawiciele społeczności uniwersyteckiej uważają, że komercjalizacja opiera się głównie na naukach przyrodniczych i ścisłych. Inni natomiast twierdzą, że wkład w rozwój społeczny jest najważniejszym możliwym transferem wiedzy.