Ocena miękkiej siły gospodarczej Unii Europejskiej. Analiza porównawcza - Chugaiev, Oleksii A (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2022)
Miękka siła gospodarcza wiąże się z subiektywnie postrzeganą atrakcyjnością podobnie jak sukces systemu gospodarczego i polityki gospodarczej. Obecny stan miękkiej siły Unii Europejskiej w stosunku do innych światowych potęg gospodarczych analizowany jest w niniejszym artykule za pomocą kilku metod: sondaży, wskaźników obiektywnych, szacunków wartości oraz metody infometrycznej. Potwierdzają one dominację UE lub jej drugą po USA pozycję. Na miękką siłę UE składają się między innymi: poziom rozwoju, jakość życia, marki krajowe i korporacyjne, regulacje biznesowe, priorytetowo traktowana ochrona środowiska, swoboda prowadzenia działalności gospodarczej, inicjatywy integracyjne, pomoc rozwojowa udzielana przez UE, turystyka, branże kreatywne, edukacja, nauka, kultura i poziom opieki zdrowotnej. Główne wyzwania dla wizerunku UE to spadające tempo rozwoju gospodarczego oraz dominacja amerykańskich i chińskich marek korporacyjnych w sektorach medialnym, technologicznym i bankowym.