Krzysztof Obremski, Wizerunki medialne polityków: Lech Kaczyński, Donald Tusk, Bronisław Komorowski Toruń: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2014, ss. 214 - Goniak, Łukasz (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2017)
Trudno dziś z pewnością jednoznacznie stwierdzić, niemniej jednak można z dużą dozą prawdopodobieństwa powiedzieć, iż katastrofa prezydenckiego samolotu Tu-154 pod Smoleńskiem będzie długo pamiętanym przez polskie społeczeństwo wydarzeniem — jednym z ważniejszych w XXI wieku. To właśnie ono w dużej mierze wydaje się osią, dokonanego przez Krzysztofa Obremskiego, omówienia wizerunków medialnych tytułowych bohaterów recenzowanej monografii. Wybór ten nie może dziwić, choćby z tego powodu, że dyskurs medialny w Polsce w ostatnich latach — w większym lub mniejszym stopniu — zdominowany były właśnie przez dyskusję wokół wydarzeń z kwietnia 2010 roku.