Organizacja i zakres działań media relations oficerów prasowych jednostek policji - Krawczyk, Dariusz (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2018)
Abstrakt: Organizacja i zakres działań media relations oficerów prasowych jednostek policji Urzędnicy ds. prasy w miejskich i powiatowych komisariatach policji są dla dziennikarzy jednym z głównych źródeł informacji o wydarzeniach kryminalnych, drogowych lub prewencyjnych, które są znaczące na poziomie lokalnym lub regionalnym. Dane o m.in. preferowanych narzędziach komunikacji w kontakcie z mediami uzyskano w wyniku badania, którym objęto 94% wszystkich policjantów policji w województwie śląskim. Określono także stosunek rzeczników do form reakcji na zniekształcenia występujące w przekazach medialnych. Stwierdzono też, że opinia funkcjonariuszy prasowych na temat o profesjonalizmu dziennikarzy i społecznego zasięgu mediów również podlega weryfikacji. Słowa kluczowe: polityka informacyjna policji, media relations, rzecznik prasowy, dziennikarz, strategia komunikacyjna Abstract: Organization and scope of media relations activity of police press officers Press officers in municipal and district police stations are for the journalists one of the main sources of information about criminal, road or preventive events that are significant locally or regionally. Data on, among others, preferred communication tools in contact with media, were obtained in a result of the survey that covered 94% of all police press officers in the Silesian Voivodeship. An attitude of spokespersons towards the forms of reaction to distortions appearing in media messages was also determined. Opinion of press officers about professionalism of journalists and social coverage of media was also subject to verification. Key words: police information policy, media relations, spokesperson, journalist, communication strategy