Wstęp - Jaskółowa, Ewa; Dobrotová, Ivana (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2021)
We Wstępie przedstawiono ogólny zarys założeń i celów realizowanych w zamieszczonych artykułach „Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego”. Zwrócono uwagę na ważność edukacji humanistycznej w obliczu zagrożeń współczesnego świata. Podkreślono konieczność spojrzenia na zagadnienia społeczne z perspektywy nowej humanistyki, czyli takiej, która oświetla problemy związane z życiem wszystkich istot naszej planety, humanistyki pokazującej człowieka odpowiedzialnego za harmonijny i bezpieczny rozwój wszystkich bytów, a także rezygnującego z jakiejkolwiek dominacji nad kim-/czymkolwiek czy kolonizacji kogo-/czegokolwiek.