Ludobójstwo na Kresach Wschodnich Rzeczypospolitej [rec. W cieniu tragedii wołyńskiej 1943 roku. 70. rocznica mordów Polaków na Kresach Południowo‑Wschodnich Rzeczypospolitej. Red. E. Żurawska, J. Sperka. Katowice 2015]: [W cieniu tragedii wołyńskiej 1943 roku. 70. rocznica mordów Polaków na Kresach Południowo‑Wschodnich Rzeczypospolitej. Red. E. Żurawska, J. Sperka. Katowice 2015] - Fertacz, Sylwester (Wieki Stare i Nowe, 2019)
Artykuł recenzyjny monografii upamiętniającej 70. rocznicę wydarzeń nazywanych rzezią wołyńską, w których wyniku z rąk nacjonalistów ukraińskich zginęło prawdopodobnie ponad 100 tysięcy Polaków i obywateli polskich innych narodowości, wydanej pod redakcją E. Żurawskiej i J. Sperki w Katowicahch w 2015 roku.