Spory o wegetarianizm w wieku XIX. Ideowe i materialne podstawy diety bezmięsnej

Autor

DOI:

https://doi.org/10.31261/ZOOPHILOLOGICA.2024.13.02

Słowa kluczowe:

wegetarianizm, Henry S. Salt, roślinne zamienniki produktów odzwierzęcych, Nuttose, Viandina

Abstrakt

Założone w 1847 roku w Anglii pierwsze na świecie Towarzystwo Wegetariańskie przyjęło podstawową deklarację programową, zgodnie z którą członkom nie wolno było spożywać mięsa, drobiu oraz ryb (flesh, fowl, fish). Co do jaj, mleka, serów, masła i miodu pozostawiono członkom wolny wybór. Również od ich decyzji zależało to, czy będą korzystać z alkoholu, tytoniu, używek takich, jak kawa, herbata, lub też ubrań i materiałów pochodzenia odzwierzęcego. Szeroka formuła pozwoliła połączyć ze sobą wegetarian, którzy w zróżnicowany sposób przestrzegali tych wskazań, lecz nieuchronnie prowadziła również do kontrowersji i sporów na temat tego, co właściwie oznacza bycie wegetarianinem. Pod koniec XIX wieku wewnętrzne konflikty ideowe nasiliły się także z uwagi na to, że powstały nowe produkty „czysto” roślinne, zamienniki masła, mleka, mięsa i skór, które znacznie poszerzyły materialną bazę wegańskiego stylu życia. W artykule omówiono zarówno ideologiczny, jak i materialny wymiar powstania oraz rozwoju ruchu wegetariańskiego w drugiej połowie XIX wieku i prześledzono narodziny dwudziestowiecznego weganizmu.

Bibliografia

An Old Vegetarian. “The Vegetarian Banquet, Held at Hayward’s Hotel, Manchester, July 28th, 1848”. The Vegetarian Advocate, no. 5 (1848): 68.

Cybulski, Napoleon. Pokarmy i ich surogaty. Kraków: Drukarnia UJ, 1915.

Fischer-Dücklemann, Anna. Encyklopedya rodzinna [Cz. 1–2]. Największy i najlepszy podręcznik do pielęgnowania zdrowia, urody i szczęścia, ze szczególnym uwzględnieniem chorób kobiecych i dziecięcych, położnictwa i pielęgnowania dzieci. Przeł. August Czarnowski i Teresa Jaroszewska. Toledo, Ohio: A.A. Paryski, 1913.

Forward, Charles W. Fifty Years of Food Reform. A History of the Vegetarian Movement in England. London: Ideal Publishing Union, 1898.

Gerlach, V. „Jak organizm ludzki zużytkowuje tłuszcz zwierzęcy i roślinny”. Przegląd Hygieniczny, nr 6 (1909): 179.

Goodman, William. The Social History of Great Britain During the Reigns of the Stuarts. Vol. 2. New York: William H. Colyer, 1844.

Hitchens, Arthur Parker, Morris C. Leikind. “Introduction of Agar-Agar into Bacteriology”. Journal of Bacteriology, 37 (5) (1939): 485–493.

Horsell, William. The Vegetarian Armed at All Points in which the Theory is Explained. The Chief Arguments Advanced and the Principal Objections Answered. London: Vegetarian Depot, 1859.

„Kasza owsiana”. Przewodnik Zdrowia. Pismo poświęcone pielęgnowaniu zdrowia i sposobowi życia według praw i wskazówek przyrody, nr 3 (1895): 22.

Kellogg, John H. “Peanuts as Food”. The Anderson Intelligencer, vol. 33 (46) (1898): 3.

Kellogg, John H. The Natural Diet of Man. Battle Creek, Michigan: The Modern Medicine Publishing Co., 1923.

„Kronika naukowa”. Dodatek do Gazety Narodowej, nr 323 (1898): 1.

“Letter to the Editor”. The New Age. Concordium Gazette and Temperance Advocate, vol. 1 (4) (1843): 31–32.

“Letter to the Editor”. The Vegetarian Advocate, vol. 2 (11) (1850): 140.

Lista, Giovanni. Futuryzm. Przeł. Ewa Gorządek. Warszawa: Wydawnictwo „Arkady”, 2002.

„Masło kokosowe”. Przewodnik Zdrowia. Pismo poświęcone pielęgnowaniu zdrowia i sposobowi życia według praw i wskazówek przyrody, nr 3 (1897): 22.

Mayor, John E.B. What is Vegetarianism? Manchester: The Vegetarian Society, 1898.

Mętrak-Ruda, Natalia. Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu. Poznań: Wydawnictwo Poznańskie, 2022.

Pack, Brigit. „Vegetarierinnen“. Vegetarisch in Wien um 1900. 07.03.2019. https://veggie.hypotheses.org/798 (dostęp: 12.01.2023).

„Pokarmy przyszłości”. Ruch. Dwutygodnik poświęcony sprawom wychowania fizycznego i w ogóle normalnego rozwoju ciała, nr 15/16 (153/154) (1912): 166–167.

“Remarks on Vegetable Cookery and Diet”. The Vegetarian Advocate, vol. 1 (3) (1848): 40.

Ruch. Dwutygodnik poświęcony sprawom wychowania fizycznego i w ogóle normalnego rozwoju ciała, nr 24 (186) (1913).

Salt, Henry S. The Logic of Vegetarianism. Essays and Dialogues. London: The Ideal Publishing Union, 1899.

“Second Annual Meeting of the Vegetarian Society”. The Vegetarian Advocate, no. 12 (1849): 147–156.

„Sztuczne mięso”. Ruch. Dwutygodnik poświęcony sprawom wychowania fizycznego i w ogóle normalnego rozwoju ciała, nr 24 (186) (1913): 306.

Tarnawska, Romualda. Kuchnia jarska stosowana w lecznicy dr. Apolinarego Tarnawskiego w Kosowie. Lwów: I. Związkowa drukarnia, 1901.

Torrington, James, Spencer Lindson. Londoniad (Compliced): Giving a Full Description of the Principal Establishments Together with the most Renowned Patentees, Manufacturers, and Inventors in the Metropolis of the World. London: Reed and Pardon, 1857.

“The Vegetarian Bed”. The County Observer and Monmouthshire Advertiser, vol. 46 (2328) (1900): 7.

“The Vegetarians [From “Punch” of September 30, 1848]”. The Vegetarian Advocate, no. 3 (1848): 34.

“Vegetable Food”. The New Age. Concordium Gazette and Temperance Advocate, vol. 1 (5) (1843): 39.

“Vegetarian Entertainment”. The Vegetarian Advocate, vol. 2 (9) (1850): 110.

“Vegetarian Leather”. Abergavenny Chronicle, no. 74 (1910): 3.

“Vegetarian Soap”. Food, Home, and Garden, vol. 1 (8) (1897): 124.

Wardęski, Henryk. „Siano zamiast mięsa”. Gazeta Kujawska. Dziennik polityczny, społeczny i literacki, nr 24 (1912): 1.

Young, Liam. “‘A Fact in the History of the World’: The Vegetarian Advocate (1848–50) and the Serialization of Life”. Journal of European Periodical Studies, 6 (1) (2021): 171–186.

Zola, Emil. Paryż. T. 1–2. Warszawa: Wydawnictwo Przeglądu Tygodniowego, 1898.

Opublikowane

2024-06-18

Jak cytować

Pasieka, P. (2024). Spory o wegetarianizm w wieku XIX. Ideowe i materialne podstawy diety bezmięsnej. Zoophilologica. Polish Journal of Animal Studies, (1 (13), 1–25. https://doi.org/10.31261/ZOOPHILOLOGICA.2024.13.02