Degradacja polowania i myśliwych - Borejko, Władimir Jewgienjewicz (Zoophilologica. Polish Journal of Animal Studies, 2018)
Autor omawia w artykule historię moralnej degradacji łowiectwa w byłym ZSRR, na Ukrainie i w Rosji głównie na podstawie krytycznego przeglądu prasy myśliwskiej. Krytyce podlega praktyka obrony polowania drogą donosicielstwa.