Orio Vergani – nie tylko reporter

Autor

DOI:

https://doi.org/10.31261/FLPI.2023.05.02

Słowa kluczowe:

Orio Vergani, reportaż, fotoreportaż, archiwum

Abstrakt

W lipcu 2022 roku siostrzeńcy Orio Verganiego przekazali zbiór ważnych dokumentów Verganiego i jego synów Guido oraz Leonardo – centrum APICE (Archivi della Parola, dell’Immagine e della Comunicazione Editoriale), ważnej instytucji należącej do Uniwersytetu w Mediolanie. Darowizna ta stanowi doskonałą okazję do zbadania zainteresowań Verganiego w różnych dziedzinach: reportażu, fotoreportażu, literaturze i krytyce artystycznej, malarstwie, kinie, sztuce radiowej, reklamie, enologii i gastronomii. Każdy może znaleźć fascynujący i pełny portret Verganiego, wyłaniający się z jego niepublikowanych dotąd pism.

Bibliografia

Ajaello Nello (2010): 1932 Orio Vergani. “Accademia Italiana della Cucina” (“I quaderni dell’Accademia”), no. 75, pp. 30–37.

Bertelli Carlo (1979): La fedeltà incostante. In: Storia d’Italia. Annali 2. L’immagine fotografica 1845–1945. Einaudi, Torino, pp. 57–198.

Cederna Camilla (1987): Il meglio di C.C. Mondadori, Milano.

Clerici Luca (2921): Guadagnarsi il pane. Scrittori italiani e civiltà della tavola. Luni edizioni, Milano.

Franceschi Gianni (2010): Introduzione. “Accademia Italiana della Cucina” (“I quaderni dell’Accademia”), no. 75, pp. 7–9.

Gadda Carlo Emilio (1991): Le meraviglie d’Italia. In: Saggi giornali favole e altri scritti I. A cura di L. Orlando, C. Martignoni, D. Isella. Garzanti, Milano, pp. 63–66.

Lorenzi Alberto (1977): La Milano di Orio Vergani. Strenna dell’Istituto ortopedico Gaetano Pini, Milano.

Marcucci Eugenio (2005): Giornalisti grandi firme. L’Età del mito. Rubbettino, Soveria Mannelli.

Meldini Piero (2018): Nelle pagine di un libro, fra ricette e misteri. Gli intellettuali in cucina. “La Biblioteca di via Senato”, An. X, no. 11, pp. 7–12.

Milone Pietro (2020): Vergani, Orio. In: Dizionario biografico degli italiani, Vol. 98. Online: https://www.treccani.it/enciclopedia/orio-vergani_%28Dizionario-Biografico%29/ [accesso: 17.03.2023].

Montale Eugenio (2010): L’uomo e lo scrittore. “Accademia italiana della cucina” (“I quaderni dell’Accademia”), no. 75, pp. 14–21.

Montale Eugenio (1996), L’uomo e lo scrittore. In: Il secondo mestiere. Prose 1920–1979. A cura di G. Zampa, T. II. Mondadori, Milano, pp. 2254–2261.

Oriani Alfredo (1923): Fuochi di bivacco. Licinio Cappelli Editore, Bologna.

Vergani Orio (2010): I gastronomi al lavoro. “Accademia Italiana della Cucina” (“I quaderni dell’Accademia”), no. 75, pp. 86–89.

Vergani Orio (1990): Misure del tempo. Diario 1950–1959. Leonardo, Milano.

Vergani Orio (1957): Mondo grande, mondo piccolo. “Le Vie d’Italia”, An. LXIII, no. 1, pp. 7–11.

Vergani Orio (2001): Ventiquattro anni dopo. In: Settimana di Dublino. Capitoli di un viaggio in brum da Milano a Venezia. 1935. Rosellina Archinto, Milano.

Opublikowane

2023-04-20

Jak cytować

Clerici, L. (2023). Orio Vergani – nie tylko reporter. Fabrica Litterarum Polono-Italica, (1(5), 1–13. https://doi.org/10.31261/FLPI.2023.05.02

Numer

Dział

Artykuły i rozprawy