Mapa i mafia. O „Drodze krajowej numer 106" Antonia Talii - Kamińska Di Giannantonio, Giulia (Fabrica Litterarum Polono-Italica, 2023)
Giulia Kamińska Di Giannantonio w swoim artykule pt.: "Mapa i mafia. O Drodze krajowej numer 106 Antonio Talii" proponuje analizę reportażowego tomu "Droga krajowa numer 106". W swoim artykule rekonstruuje nie tylko obraz 'ndranghety (kalabryjskiej mafii), przedstawiony w reportażu, ale także samej Kalabrii - regionu z którego wywodzi się ta organizacja przestępcza, zamieszkujących ją ludzi, panującego tam pojmowania sakrum, a nawet występujących fenomenów atmosferycznych.