Sąd przysięgłych według Kodeksu postępowania karnego z 1928 r. – analiza historyczno-prawna - Łukowiak, Bartosz (Problemy Prawa Karnego, 2024)
Artykuł przedstawia model funkcjonowania sądów przysięgłych działających na podstawie kodeksu postępowania karnego z 1928 r., będących jak dotąd najpełniejszą i bez wątpienia najbardziej interesującą formy realizacji przez prawodawcę zasady udziału czynnika społecznego w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości w sprawach karnych. W tekście omówiono kolejno właściwość i skład sądu przysięgłych, procedurę wyboru przysięgłych, przewód sądowy w postępowaniu przed sądem przysięgłych, naradę, głosowanie i wyrokowanie w oparciu o uchwałę przysięgłych oraz zaskarżalność wyroku sądu przysięgłych.