ZNACZENIE POZNANIA PRAWDY W DUCHU ŚWIĘTYM W PROCESIE WYZWOLENIA W UJĘCIU KS. F. BLACHNICKIEGO - Mikulski, Jan (Studia Pastoralne, 2021)
Mówiąc o roli poznania prawdy w procesie wyzwolenia, ks. Blachnicki miał na myśli doświadczenie Bożego działania, które przynosi wyzwolenie przez Jezusa Chrystusa w Duchu Świętym. Według niego wolność w najgłębszej swojej istocie jest zależnością – jednak zależnością dobrowolnie akceptowaną. Bo wola ludzka jest wolna tylko o tyle, o ile świadomie wybiera to, co rozum ukazuje jako prawdę i wartość. Doskonałość człowieka i jego wyzwolenie polegają na wewnętrznej harmonii pomiędzy wolą a poznaną prawdą, zatem nikt nie może pozbawić człowieka wolności. Może to zrobić jedynie on sam, gdy zamknie się na miłość i prawdę. Człowiek, który dobrowolnie poddaje swoje życie poznanej prawdzie, pozostaje wolny nawet w obliczu największego zagrożenia. Doświadczenie wolności budzi w człowieku pragnienie służby i życia dla innych, przede wszystkim w sprawach dotyczących ich zbawienia. Do takiej egzystencji, która jest proegzystencją, uzdalnia człowieka Duch Święty. Natura skażona grzechem koncentruje człowieka na własnym „ja”. Duch Święty natomiast wlewa w serce dynamikę miłości, która polega na posiadaniu siebie w dawaniu siebie. Im ktoś bardziej poddaje się Duchowi Świętemu, tym pełniej realizuje swoje powołanie do wolności dziecka Bożego.