CHRZEŚCIJAŃSKA SŁUŻBA WYZWOLENIA NARODÓW – OSTATNIE DZIEŁO ŻYCIA KS. FRANCISZKA BLACHNICKIEGO - Bolczyk, Henryk (Studia Pastoralne, 2021)
Chrześcijańska Służba Wyzwolenia Człowieka – to ostatnie dzieło życia ks. F. Blachnickiego. Powstała na obczyźnie, na terenie Republiki Federalnej Niemiec, w roku 1982. Twórca Ruchu Światło-Życie znalazł się na tym terenie przymuszony stanem wojennym w PRL. Pytając o sens tego dramatycznego wydarzenia, odpowiedzi szukał w wierze. Swoimi wystąpieniami oraz podejmowanymi działaniami dał się poznać jako wybitny znawca toczących się procesów społeczno-politycznych, w tym oceny ideologii komunistycznej, która niszczyła wolność człowieka metodą kłamstwa i przemocy. Głosił naukę opartą na Ewangelii, że wyzwolenie jest procesem darowanym przez Jezusa Chrystusa, który gładząc grzechy świata, przywraca człowiekowi wewnętrzną wolność, na której może budować wolność społeczną, aż po wyzwolenie narodów. Wyrażał tę mądrość w trzech pojęciach: Prawda – Krzyż – Wyzwolenie.