KARDYNAŁ BOLESŁAW KOMINEK – INICJATOR POLSKO-NIEMIECKIEGO POJEDNANIA. GŁOSY POLSKICH I NIEMIECKICH OPINIODAWCÓW - Szewczyk, Grażyna (Studia Pastoralne, 2022)
Artykuł wraca do Orędzia biskupów polskich do biskupów niemieckich z 18 listopada 1965 r. i jednego z jego głównych inicjatorów kard. Bolesława Kominka. Mimo iż liczba publikacji, jaka ukazała się na temat treści Orędzia jest stosunkowo duża, to jednak w dzisiejszym przekazie opinii i informacji na ten temat gubi się teologiczna refleksja, dotykająca głębszych warstw tekstu Orędzia, pozostająca poza zainteresowaniem socjologów, politologów czy historyków. Ich uwaga skupiała się bowiem przede wszystkim na poznawaniu procesów transformacji polsko-niemieckiego pojednania i jego społeczno-politycznych skutków. Artykuł – przywołując atmosferę tamtych lat – podkreśla, że u źródeł ówczesnych sporów i podziałów kryło się powszechne niezrozumienie teologicznego wymiaru słów o przebaczeniu.