UWAGI O PERFORMATYWNOŚCI W TEOLOGII PASTORALNEJ - Kießig, Sebastian (Studia Pastoralne, 2023)
Artykuł przedstawia przemyślenia dwóch filozofów języka na temat performatywności w aktach mowy. Następnie konkretyzuje się ich przyjęcie do przepowiadania w posłudze duszpasterskiej oraz wspólną rytualność, a także wskazuje dalsze praktyczno-teologiczne wątki badawcze nad performatywnością w teologii pastoralnej.