DOKUMENT WSKAZANIA DLA POLSKOJĘZYCZNEGO DUSZPASTERSTWA W NIEMCZECH W ŚWIETLE INSTRUKCJI ERGA MIGRANTES CARITAS CHRISTI - Mraczek, Michał (Studia Pastoralne, 2023)
W artykule przedstawiony jest dokument noszący tytuł: Wskazania dla polskojęzycznego duszpasterstwa w Niemczech, który został przygotowany przez Konferencję Episkopatu Niemiec i Konferencję Episkopatu Polski i podpisany 17 września 2001 roku. Jest on analizowany w kontekście postanowień zawartych w instrukcji Erga migrantes caritas Christi wydanej przez Papieską Radę ds. Duszpasterstwa Migrantów i Podróżujących 3 maja 2004 roku. Na początku artykułu przedstawiona jest krótka historia polskojęzycznego duszpasterstwa w Niemczech. Następnie omówione są kolejne części dokumentu: preambuła, zadanie i cel duszpasterstwa polskojęzycznego, funkcja delegata, proboszczowie i wikariusze polskojęzycznych misji katolickich, świeccy w polskojęzycznych misjach katolickich. Każda z tych części jest prezentowana w perspektywie instrukcji Erga migrantes. Analiza obu dokumentów ukazuje jasno ich zgodność oraz fakt, że Wskazania dla polskojęzycznego duszpasterstwa w Niemczech realizują założenia opublikowanej później instrukcji.