ZADANIA KATECHETYCZNO-DUSZPASTERSKIE WSKAZANE PRZEZ KS. FRANCISZKA BLACHNICKIEGO W KATECHUMENACIE NA DZISIEJSZĄ GODZINĘ. SPOJRZENIE W PERSPEKTYWIE MINIONEGO PÓŁWIECZA - Buchta, Roman (Studia Pastoralne, 2021)
Autor artykułu odwołuje się do tekstów ks. F. Blachnickiego, które ukazały się w „Tygodniku Powszechnym” w 1973 roku. Stało się to inspiracją do szerokiej dyskusji na temat aktualnego stanu polskiego katolicyzmu. Odnosząc się do wyników badań socjologicznych o polskiej religijności przeprowadzonych przez ks. W. Piwowarskiego, Blachnicki wskazał słabości tradycyjnej posługi duszpasterskiej oraz proponowanych wówczas form katechezy. Zasugerował jednocześnie cztery główne kierunki odnowy inspirowane nauczaniem Soboru Watykańskiego II. Zdaniem ks. F. Blachnickiego są nimi: odnowa katechezy, odnowa i formacja rodziny, rozwijanie katechezy dorosłych, odnowa życia liturgicznego. Zamiarem autora artykułu jest próba spojrzenia w perspektywie ostatniego półwiecza na zadania katechetyczno-duszpasterskie wskazane przez ks. F. Blachnickiego w artykule Katechumenat na dzisiejszą godzinę. Pomimo niewątpliwego zaangażowania szeroko rozumianego środowiska katechetycznego w Polsce, wskazane wówczas postulaty nieustannie domagają się akomodacji do uwarunkowań przeżywanego czasu – „danej godziny zbawienia” (kairos).