ROZWÓJ MYŚLI EKLEZJOLOGICZNEJ KS. F. BLACHNICKIEGO. REFLEKSJE PASTORALNE - Sędek, Marek (Studia Pastoralne, 2021)
Do kluczowych pojęć teologicznych opisujących eklezjologiczną refleksję ks. F. Blachnickiego należą terminy: koinonia, Ruch Żywego Kościoła oraz ruch eklezjalny. Pod względem treściowym – jak zauważa ks. Blachnicki – ściśle wiążą się one z pojęciem: Królestwo Boże, które jest jednym z głównych tematów Chrystusowego nauczania. Stąd też, zdaniem autora artykułu, można wyprowadzić następujące postulaty dla działań pastoralnych w ramach posoborowej odnowy Kościoła. W opisie niezbędnych działań pastoralnych – zwłaszcza podejmowanych we współpracy ze świeckimi – trzeba przejść od terminów teologicznych do języka obrazowego, stosując na przykład język ewangelicznych przypowieści. Odwołanie się do takiego języka pozwala przenieść działalność pastoralną z poziomu rozważań akademickich na płaszczyznę życia duchowego. W inicjatywach zmierzających – do odnowy Kościoła warto również stosować analogiczny sposób patrzenia na życie duchowe. Można również do tego celu wykorzystać ideę ekologii integralnej, o której często przypomina papież Franciszek. Aktualnym pozostaje postulat ks. Blachnickiego, dotyczący tzw. organicznego, a nie organizacyjnego stylu podejmowanych w Kościele działań pastoralnych.