Franza Michela Willama interpretacja filozofii Johna Henry’ego Newmana - Cebula, Piotr (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2014)
Głównym celem artykułu jest przedstawienie interpretacji filozofii Newmana według F.M. Williama. Podjęto następujące kroki: po pierwsze ukazano metodę badawczą Williama, w której koncentruje się na różnicy między rozumowaniem dedukcyjnym i redukcyjnym. Po drugie, dokonano analizy terminu ‘epagoge’ oraz ‘prawdopodobieństwo’ w myśli Newmana. Na koniec rozważono korzyści oraz słabości interpretacji Williama.